Setmana del Pallasso de Castellar del Vallès – del 23 de abril al 2 de mayo (Barcelona)

La Setmana del Pallasso es una iniciativa pensada per reivindicar la figura del mes entranyable dels personatges humorístics de l’espectacle amb activitats diverses que giren al voltant del mon del pallasso, la seva història, els seus espectacles, la tècnica, l’entorno, etc.

Com cada any, la Setmana del Pallasso comença amb el tret de
sortida, que no és una altra cosa que una empenta important
a l’inici del festival. Aquest any es comença amb la festa del llibre
i la diada de Sant Jordi i amb un gran plat fort al remodelat Auditori.

Del 23 d’abril al 2 de maig, Setmana del Pallasso de Castellar del Vallès.

Programació

24 d’abril

Zirc – Alaigua (Animación y danzas)
Horari: 12h. Gratuito
Lloc: Pl. Calissó

Sinopsi: Zirc és un espectacle d’animació basat en la participació activa de tot el públic. Tot recuperant l’estètica del circ recreada pels pintors cubistes com ara Picasso, donem vida als personatges del circ més clàssic. Però no us despisteu, perquè a Zirc podeu trobar
una domadora que fa malabars o una mossa de pista que toca la guitarra a ritme funky.

Companyia: Alaigua Teatro va ser creada l’any 2008 per la Maite Ojer. Malgrat que sigui una companyia nova, al darrere hi ha un gran bagatge teatral i d’animació. Els espectacles d’Alaigua Teatro sempre busquen la diversió del públic però sense deixar de banda la importància del temes que tracta i d’estimular cap a la reflexió.

Projecte Mu – Alcavot (Clown y cuentos)
Horari: 17h. Gratuito
Lloc: Biblioteca

Sinopsi: Un pallasso és el protagonista d’aquesta història. Té un projecte en què treballa de manera molt insistent. El pallasso interactuarà amb el públic i li descobrirà quin és el seu projecte.

Companyia: La companyia Alcavot es va formar l’any 2007 dins la pròpia Xarxa de Castellar amb l’objectiu de crear i potenciar espectacles i activitats adreçades al públic infantil. Des d’aleshores ha fet diversos espectacles com Visca la Imaginació, Contes de clowns i Vet aquí un gat, vet aquí un gos. El segon objectiu de la companyia és obtenir finançament per al festival Setmana del Pallasso.

Els viatges del Gran Pepot – Cia. El Gran Pepot
Horari: 18.30h Gratuito
Lloc: Pl. Mercat

Sinopsi: Al Gran Pepot li agrada molt viatjar, ha estat als cinc continents, i allà on ha arribat sempre ha fet bons amics. Alguns d’ells li han ensenyat increïbles jocs de màgia, equilibris i malabars. Aquest espectacle està pensat amb l’objectiu principal d’entretenir i animar la canalla a viatjar i conèixer altres cultures tot fent amics. El Gran Pepot fa un recorregut per diferents països evocant les experiències que hi ha viscut.

Companyia: Pere López, que fa temps que viu a Menorca, ha treballat anteriorment a Catalunya durant més de vuit anys al món de l’espectacle. Performances, teatre de carrer, espectacles infantils i shows piromusicals, amb diferents grups de teatre i circ.

Penèlope – Cia. Pepa Plana
Horari: 21.30. Consultar precio.
Lloc: Auditori

Sinopsi: Agafeu una pallassa, de nom Pepa Plana, i feu que esperi el retorn d’un marit que acaba d’abandonar la llar per anar-se’n a la guerra. Doneu-li, com a distracció, una màquina de cosir i el fil suficient perquè cosint pugui oblidar les seves penes i ens faci a nosaltres oblidar de pas les nostres. Doncs bé, el resultat és un entremaliat remake de la Guerra de Troia, amb les seves naus, les seves ciutadelles, els seus heroics guerrers i, com no, el molt famós
cavall que va donar la victòria a les tropes d’Ulisses. (Mercedes Abad)

Companyia: Pepa Plana crea la seva companyia amb una clara intenció de fer teatre de pallassos pensats per a un públic adult. És així com estrena De Pe a Pa a la Fira de Tàrrega 98. L’any 2000, presenta al IXè Festival de Pallassos de Cornellà l’espectacle Giulietta amb el qual torna després a la Sala Muntaner per fer-hi temporada. És a la Fira de Tàrrega 2004 quan presenta el tercer espectacle, Hatzàrdia, estrenat al Teatre Fortuny de Reus en el marc de la Fira de Circ-Trapezi 04. És el primer cop que juga amb un codi no verbal. L’atzar, estrenat al Teatre Tantarantana BCN el novembre de 2004, és un espectacle inspirat en Hatzàrdia, de format més reduït tècnicament
per així poder viatjar més fàcilment i representar-lo en espais més acollidors. I el gener de 2010 estrena Penèlope, també sense text, en el marc del Festival Pallassòdrom de Vila-seca.

25 de abril

Concentración de disfraces de payaso
Horari: 11h. Gratuito
Lloc: Pl. Europa

Flash – + Tumacat
Horari: 11.30h. Gratuito
Lloc: Pl. Europa

Sinopsi: Quan creies que ho havies vist tot, quan creies que tot estava perdut, quan creies que els superherois eren pura ficció… Arriba Flash!!! Forces de la Llum, Associació de superherois,
és la solució que estaves esperant. Cinc superherois que aniran fins a l’últim racó per fer-te la vida més fàcil. Viu l’animació, el circ, l’acció, l’espectacle, els malabars, la música i l’humor tot ballant entre confeti i globus gegants. Vine a ser protagonista d’aquesta superfesta i gaudeix en directe de l’aventura en estat pur.

Companyia: La companyia +Tumàcat es va fundar l’any 2002 amb la unió de dos bojos per l’animació, el circ i els pallassos: Ricard Llartge i Frederic Bachs. Després de moltes experiències per separat i amb una important dosi de formació artística, van trobar en aquesta companyia la millor manera d’extraure el màxim potencial de la seva vocació de creadors d’espectacle, gairebé sempre al carrer i gairebé sempre molt participatiu.

A.Q.A – Marcel Gros (Teatre Clown)
Horari: 18h. Consultar precio.
Lloc: Auditori

Sinopsi: Què li passa a un element tan bàsic i quotidià com l’aigua quan entra en contacte amb el pallasso que com tothom sap és l’element més incontrolable de tots? Des de sempre s’ha considerat l’aigua com a font de vida i com que “riure és viure”, en aquest espectacle es presenta l’aigua com a font del riure… Hi podrem veure el Mag Dosò, el gran faquir Vefeltè, el comandant Fonsat, el professor Mol, el cèlebre Aquilí Brí,… I d’altres sorpreses! Sense oblidar la veritable protagonista: l’aigua! Apareixerà, desapareixerà, es transformarà, ens omplirà, ens travessarà… per aconseguir un únic propòsit: riure tots plegats!

Companyia: Marcel Gros (Manresa, 1957). De professió clown, bufó i showman. De 1980 a 1984 forma part del grup de teatre de carrer El Setrill. El 1984 crea Teatre Mòbil juntament amb Atilà Puig i el Jordi Girabal. Arran d’un seminari a Roma amb Willi Colombaioni, pren
contacte amb tècniques de circ i sobretot descobreix la seva vocació, el clown (el pallasso). Aprofundeix en les tècniques de clown de la mà de Pierre Byland i Philippe Gaullier. L’any 1991 emprèn el treball en solitari i realitza els muntatges de les seves obres, sempre de creació pròpia. Ha estat col·laborador i ha treballat en programes de televisió de les principals cadenes del nostre país. Com a professor ha impartit cursos monogràfics de clown: Escola Timbal de Barcelona, Aula de teatre de Manresa i Aula de Teatre de Lleida.

26 de abril

Cirque dejà vu – La Baldufa (Teatre Clown)
Horari: 18h. Consultar precio.
Lloc: Sala Blava

Sinopsi: Cirque déjà vu, és la historia de dos padrins, dos comediants, dos pallassos… dos amics. Ells són Fausto i Anselmo. Cada dia es troben i recorden el que van ser: dos nòmades, dos viatgers… dos amics. Un matí qualsevol, aquests records s’aturen; l’Anselmo està malalt. Els seus records estan fugint. Ara res no és com abans, però continuaran sent dos padrins, dos amics… En Fausto serà l’encarregat de fer sentir les situacions viscudes de l’Anselmo, a través d’un viatge a la memòria de la seva joventut, un pas en el temps, una interferència en el dia a dia, amb un objectiu, recordar experiències ja viscudes… déjà vu, ja vist! I tu? T’ho perdràs? Nostàlgia i humor es barregen per fer un homenatge a la vellesa i l’amistat. Espectacle d’humor recomanat per a tots els públics.

Companyia: La companyia de comediants La Baldufa neix a Lleida el maig de 1996 fruit de l’anhel d’un grup de joves que es volen dedicar professionalment al teatre. L’objectiu principal de la companyia és la creació d’espectacles multidisciplinars, utilitzant el màxim de recursos teatrals que té a l’abast: música, màscares, clown, titelles, cap-grossos, etc. La Baldufa treballa per a tots el públics, majoritàriament per al públic infantil.

27 de abril

Maduuixes! – La Bleda (Teatre Clown)
Horari: 18h. Consultar precio.
Lloc: Sala Blava

Sinopsi: A tots ens agraden les maduixes, i més amb gust d’abans. La Bleda planta una maduixeta perquè en neixin més, i així sempre tenir maduixes. Però no es tan fàcil plantar maduixes, fer un hortet, regar, esperar, néixer i créixer. Poden sorgir entrebancs, que la Bleda haurà de solucionar, anant a l’arrel del problema, si vol que el seu hort doni fruits. La Bleda és el nom artístic d’Helena Escobar, pallassa amb gran experiència en el teatre i el clown
infantil. Després de treballar per a diverses companyies, va decidir fundar la seva pròpia, junt amb Pere Hosta. Des de la companyia La Bleda ha creat espectacles com Històries de la Bleda o PalplantadaBleda, i ara arriba Maduuuixes!.

Companyia: La Bleda neix d’Helena Escobar, i més tard s’incorpora Pere Hosta. Junts fan un bon equip, on incorporen un seguit de professionals i col·laboradors que consoliden la companyia (Quim Serra, Carme Puigdevall, Andrés Siri, Amadeu Ferré, Txell Roda). La companyia La Bleda presenta el seu primer espectacle Històries de la Bleda a la Fira de Tàrrega de 2001. Amb aquest comença una aventura que no ha deixat de rodar fins avui. L’octubre de 2003 es presenta PalplantadaBleda amb gran èxit de públic, mostrant una evolució de la companyia cap al teatre clown i familiar. Amb Una paradeta particular, va voler continuar donant tot el missatge pedagògic i social a través de l’humor i el joc teatral. La Bleda ho ha estat fent fins ara i durant vuit anys, sempre a través del món imaginari d’una pallassa i les verdures.

28 de abril

Reprís – Teatre Mòbil (Teatre clown)
Horari: 18h. Consultar precio.
Lloc: Sala Blava

Sinopsi: Reprís és un espectacle sobre rodes. Sí! Sobre les rodes d’un tren elegant, llarg i fantàstic que transporta artistes de tot el món per arribar a la teva ciutat i oferir-te una funció descomunal.
Així, músics barretistes, un mag, un ventríloc, famílies circenses, en Guillem Tell i fuetistes lírics, pugen al tren de la mà dels ferroviaris Sr. Carbonell, Ramiro i Ronconi, i es preparen pel gran show. Un cop arribats, transformen el seu tren en un espectacular escenari a tot color i mostren els seus grans números internacionals. Al final, les disputes i els malentesos entre els artistes acaben en una persecució de tots els personatges que us deixarà clavats a la cadira.

Companyia: Teatre Mòbil neix l’any 1954 a la ciutat de Manresa i està format pels actors Marc Fonts, Jordi Girabal i Atilà Puig, amb formació a l’escola Lecoq de París, l’Institut del Teatre de Barcelona i en diversos cursos i seminaris. Des dels seus inicis, la companyia fa un teatre còmic de creació pròpia adreçat a tots els públics, cercant en tot moment la complicitat amb els espectadors a través de l’humor. Entre d’altres, ha participat en diverses edicions de la Fira de Tàrrega, el Festival de Pallassos de Cornellà, la Tamborinada, el Festival de Pallassos de Xirivella, Menudàlia d’Alacant i les Festes de la Mercè. També ha fet temporada a Barcelona, Saragossa, Sevilla, Logroño, etc., i té presència regular a les programacions estables de teatre familiar de Catalunya (Xarxa, Rialles, ajuntaments,…). Sempre fidels a un humor directe i eficaç, Teatre Mòbil és una companyia plenament consolidada que continua sorprenent.

29 de abril

Colors – La industrial teatrera (Teatre clown)
Horari: 18h. Consultar precio.
Lloc: Sala Blava

Sinopsi: De quin color són els vostres somnis? Es pot navegar pels somnis blaus? I els somnis vermells, són somnis de cor, de sang o de maduixa? Qui té un somni verd li surt amargant com l’herba? I tots els grocs fan olor a llimona i tenen gust de vainilla?
Un espectacle de teatre-circ inspirat en poemes de Palau i Fabre que va escriure El boig dels colors: Picasso!

Companyia: La Industrial Teatrera és un mestissatge catalano-madrileny format per artistes de gran trajectòria professional i amb molt bagatge en festivals i espectacles de sala i de carrer.

30 de abril

Llorenç de l’avia – La Pera Llimonera (Teatre clown)
Horari: 18h. Consultar precio.
Lloc: Auditori

Sinopsi: Dos venedors de catifes, llànties d’oli, teixits, sedes i molts altres objectes arriben al mercat d’una gran ciutat de l’Orient amb tota la càrrega al damunt perquè pel camí s’han hagut de vendre els camells. Un d’aquests objectes és una catifa voladora que va pertànyer a en Llorenç de l’àvia, un dels herois de Les mil i una nits…
Companyia: La Pera Llimonera fou creada l’any 1993 per Pere Casanovas i Pere Romagosa. Tots dos havien estudiat junts a l’Escola El Timbal, al Col·legi de Teatre de Barcelona, i havien treballat amb les companyies de teatre El Llamp, The Village Idiots (Jocs Olímpics de
Barcelona’92), i en diverses col·laboracions amb La Cubana. Des de 1993 fins ara la companyia ha produït diversos espectacles, tots ells dirigits per Toni Albà.

Desconcert – Triolé (Cafè-teatre-clown)
Horari: 22h. Consultar precio.
Lloc: Sala Blava

Sinopsi: Desconcert és una obra de clown teatral en la qual el nostre amfitrió, Luigi, és el director del teatre on té lloc un concert molt especial. Ni més ni menys que la prestigiosa Gran Orquestra de Bratislava. Els seus ajudants al teatre, Paula i Danilo, faran el possible per col·laborar, però tenen una forma molt peculiar d’ajudar. L’obra combina moments musicals poc convencionals amb situacions que podem reconèixer en el nostre dia a dia. Podrem
veure com “la realitat no és el que sembla” i com els rols de cada personatge donen un gir en qualsevol moment, mostrant-nos de forma divertida la relació entre personatges potents, prepotents i impotents.

Companyia: El trio de clown Triolé es gesta a l’Acadèmia de Tardor de l’Escola Internacional de Clown Eric de Bont a Eivissa allà per l’any 2007. Allí es coneixen Albert i Katrin i decideixen ajuntar els seus camins i iniciar un projecte amb el qual poder desenvolupar els seus pallassos i donar sortida a les seves inquietuds com artistes del riure. Una vegada instal·lats a Mallorca completen el trio amb Daniel Tugores i aconsegueixen que Àlex Navarro els dirigeixi el seu primer espectacle: Desconcert.
És per tant una companyia creada recentment, amb moltes ganes i entusiasme i amb un enfocament professional del món del clown. Fins a on arribarà el seu pla per fer riure al món? Continuarà…

Sabatot Alegre
Horari: 22h
Lloc: Sala Blava (cafè-clown)

Un festival com la Setmana del Pallasso ha de ser capaç de premiar iniciatives, projectes, activitats i professionals que destaquin per la seva importància, trajectòria o repercussió. Per aquest motiu es va instaurar un homenatge anual batejat amb el nom de Sabatot Alegre. El guardó està representat físicament per una figura de terracota d’una sabata de pallasso. Aquesta figura, magníficament elaborada per l’artista local Joan Mundet, és lliurada cada any a una iniciativa, un projecte, una institució o un professional que s’ho mereixi.

L’elecció del guardonat recau en els propis professionals, ja que cada any és una representació d’aquest col·lectiu qui té cura de proposar candidats i decidir el guanyador.

I aquest any el guardonat es el Joan Montanyès “Monti”. Reconegut pallasso que ha treballat amb Comediants, Circ Raluy, Roncalli i altres circs. Premi Max l’any 2001. Va començar la seva carrera professional al costat de Tortell Poltrona. Ha estat director del renovat Circo Price de Madrid i actualment el podem veure als escenaris amb l’espectacle Petita feina per a pallasso vell en companyia de Claret Papiol i Jordi Martínez, i també amb La història d’un pallasso, en aquest cas en solitari.

1 de mayo

Zeppelin – La Baldufa (Animació itinerant)
Horari: 12h. Gratuito
Lloc: Itinerant

Sinopsi: Un viatge sense precedents ens endinsa al món del somni i la imaginació. Messieur Bocamoll, Marcello, l’inventor mecànic, i Ursus, el valent pilot acròbata, ens porten amb el seu zepelín a la fabulosa era dels pioners aeris de principis del segle XX. Davant els ciutadans
bocabadats, realitzen el seu vol d’exhibició. Res els pot fer enrere. Ni tempestes ni avaries impediran realitzar el seu periple. Amb l’ajuda del públic superaran tots els entrebancs possibles. En el seus viatges pel món coneixeran gent, ciutats, s’enamoraran… La música i el color emplenaran els carrers. Una aventura plena de sorpreses que farà que la monotonia de les ciutats quedi eclipsada pel vol del zepelín. És la lluita per fer realitat les il·lusions d’aquests fantàstics somiadors.

Companyia: La companyia de comediants La Baldufa neix a Lleida el maig de 1996 fruit de l’anhel d’un grup de joves que es volen dedicar professionalment al teatre. L’objectiu principal de la companyia és la creació d’espectacles multidisciplinars, utilitzant el màxim de recursos teatrals que té a l’abast: música, màscares, clown, titelles, cap-grossos, etc. La Baldufa treballa per a tots el públics, majoritàriament per al públic infantil.

El petit circ – Fadunito.com (Animació itinerant)
Horari: 17h. Gratuito
Lloc: Plaça Mercat

Sinopsi: El circ més petit del món presenta el seu gran espectacle The polls show. Espectacle visual itinerant molt interactiu amb el públic. Personatges sorprenents que transporten a un circ engrescador i espectacular.

Companyia: Aquesta companyia es va fundar l’any 2003, fruit de l’encontre de dos pallassos de Cervera (Lleida): el Fadu (Ferran Orobitg) i el Nito (Ivan Alcoba). Fins aleshores havien estat treballant per separat amb altres companyies professionals, fins que un dia van ajuntar els seus noms, i el resultat va ser sorprenent: Fadunito.com

Post-Clàssic – Tortell Poltrona (Clown)
Horari: 17h. Consultar precio.
Lloc: Plaça Mercat

Sinopsi: Tortell Poltrona, el nostre pallasso universal, ens presenta un espectacle trepidant carregat d’esquetxos que han fet història. Un recull dels millors números del repertori de Tortell Poltrona, emmarcats en un espectacle que conté l’essència del pallasso de sempre i el repte d’alternatives innovadores.

Companyia: Tortell Poltrona (Jaume Mateu Bullich). Barcelona, 1955. Debuta als escenaris com a cantant còmic de la Gran Orquestra Veracruz el 1974. És un dels pioners europeus en la renovació del pallasso. És carismàtic i tendre, contundent i ferotge, amb una càrrega d’energia inesgotable que combina la innocència i la trapelleria.

Monòlegs – Buba (Cafè-teatre-clown)
Horari: 22h. Consultar precio.
Lloc: Sala Blava

Sinopsi: Buba farà una demostració de la seu domini de l’humor en el gènere del monòleg. Creacions pròpies que segur que sorprendran el públic.

Companyia: David Garcia, conegut artísticament com a Buba, destaca des de fa temps per la seva capacitat per explicar històries.

Gabini Dixi Band – Cia. Gran Gabini (Cafè-teatre-clown)
Horari: 22.30h. Consultar precio.
Lloc: Sala Blava

Sinopsi: Espectacle còmic musical de varietats visuals, interactiu i apte per a tots els públics. Fusió de la bona música dixie i l’espectacularitat del circ, tot plegat amb una bona dosi d’humor que el connecta amb el teatre clown.

Companyia: Formació dirigida per Gabriel Soriano i Camilo Rey. Des dels seus inicis ha actuat en diversos festivals i han aconseguit compaginar a dalt de l’escenari el so dels quatre instruments: tuba, saxo alt, banjo i taula de llevar, amb l’escenificació molt espontània de gags i complicitat amb el públic.

2 de mayo

Jocs i tallers – Diversos (Maquillatge, circ, mim, jocs i tallers)
Horari: 11h. Consultar precio.
Lloc: Espai firal

Flipa – Mago Manu (màgia)
Horari: 12h. Consultar precio.
Lloc: Sala blava

Sinopsi: Flipa!!! és un espectacle de màgia per a tota la família. Es divideix en dues parts: una primera part que s’anomena “Història de la Cartomàgia” i una segona que és la que dóna nom a l’espectacle.
“Història de la Cartomàgia” és un breu recorregut per la història de la màgia amb cartes…
Quatre dels més prestigiosos cartomags de tots els temps cobren vida gràcies a quatre titelles que realitzen jocs de cartes que el públic pot seguir fàcilment en una pantalla gegant amb tot tipus de detall. La segona part Flipa!!! té un objectiu molt clar: que el públic flipi… Mago Manu ho aconsegueix mitjançant la participació del públic, amb una càmera que potencia els detalls, una pantalla gegant on el més mínim error és observat gairebé en condicions de laboratori,
efectes màgics de prop escollits amb molta cura i la possibilitat tecnològica de portar-los a una sala gran i sobretot amb grans dosis d’imaginació.

Companyia: Importat directament de les Illes Canàries, aquest impàtic mag, que porta ja quatre anys a Catalunya, ve carregat amb números de màgia sorprenents. De manera polifacètica i amb una extensa formació a la seva esquena, Mago Manu dirigeix els seus espectacles a un públic familiar o adult de forma divertida i participativa, adaptant-se a tot tipus d’espais (des d’un escenari de teatre a una senzilla taula), realitzant múltiples efectes a un pam de nas, i tot condimentat amb una perfecta combinació de màgia i humor.

Jocs i tallers – Diversos (Maquillatge, circ, mim, jocs i tallers)
Horari: 11h. Consultar precio.
Lloc: Espai firal

Hopa-li!! – Tot Circ (Circ i clown)
Horari: 19h. Consultar precio.
Lloc: Espai firal

Sinopsi: Hopa-li! és un espectacle de circ i clown. Un divertit cuiner farà equilibris i malabars amb diferents utensilis de cuina: plats, cassoles, copes, culleres… I de cop i volta la cuina es converteix en una sala de concert de musica clàssica. Serà possible començar el concert sense cap entrebanc? O potser el concert es tranformarà en un partit de tennis? O bé en un seguit d’arriscades
acrobàcies amb xanques… Si ho voleu saber, veniu. Comença l’espectacle Hopa-li!.

Companyia: La companyia Tot Circ és una de les veteranes del gènere. Disposa d’una carpa permanent per a la organització de visites, tallers, estades, etc. Els seus espectacles són molt participatius i tenen una personalitat pròpia que els identifica. Està especialitzada en el circ i té espectacles de carrer, d’interior i itinerants, i també fa tallers de circ.

IDEAS · CIRCOTECA

Descubre más en

Zirkólika

La cultura circense para los zirkólikos culturales.
Las artes circenses en su máxima expresión: impreso y online, para leer, ver, escuchar, experimentar y comprar.

Destacamos

Esta entidad ha recibido una ayuda a la edición del Ministerio de Cultura

^